De perenboom snoeien: tips & tricks

Geschreven door:

Waarom is het belangrijk om de perenboom te snoeien?

Het snoeien van een perenboom heeft een aantal voordelen. Zo verbeter je de algehele gezondheid van de boom, doordat je dode of zieke takken verwijdert. En zijn deze weg, dan komt er meer licht en lucht bij de onderliggende takken, waardoor je boom weer beter groeit. Dit verkleint ook nog eens de kans dat je boom ziek wordt. Snoeien maakt je boom dus gezond en sterk, want na iedere snoeibeurt heeft je perenboom weer extra energie te geven aan nieuwe groei.

Wanneer snoei je een perenboom?

Je perenboom heeft twee snoeibeurten per jaar nodig:

  • Een wintersnoei: van december tot februari
  • Een zomersnoei: tussen juni en augustus

Tijdens de wintersnoei is je boom in ruststand, dus veroorzaak je weinig tot geen schade aan de boom. Vanaf het nieuwe groeiseizoen repareert de boom zichzelf en zul je nieuwe groei zien ontstaan.

In de zomer zie je vaak veel recht omhoog groeiende takken. Dit zijn waterloten, en ze nemen veel energie weg bij je boom. Zorg dat je deze dus in de zomer wegsnoeit, zodat je boom energie over heeft voor het groeien van de peren en bloesem.

perenboom snoeien

Hoe snoei je een perenboom?

De wintersnoei

Verwijder eerst dode of zieke takken. Knip vervolgens kruisende takken en takken die naar binnen groeien weg, zodat er een open kroonstructuur ontstaat. Dit helpt bij de luchtcirculatie en lichtpenetratie in je boom. Let wel op dat je niet alle knoppen wegsnoeit, want dan maakt je boom weinig tot geen peren meer aan. Snoei daarom totdat er nog twee knoppen aan een tak zitten.

De zomersnoei

De zomersnoei is een makkie: bekijk goed welke takken waterloten zijn en knip die weg met een schone en scherpe snoeischaar. Dat is alles wat je hoeft te doen om je boom in vorm te houden.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.