Camelia snoeien: dit wil je weten

Geschreven door:

Waarom is het belangrijk om de camelia te snoeien?

Hoewel de camelia een hoop aan kan, is het toch verstandig om de plant te snoeien. Het helpt de struik te verjongen en nieuwe takken te groeien, en het helpt je de plant in een mooie vorm te behouden. Zo overwoekert 'ie andere planten niet. Sowieso is een goede snoeibeurt handig om te doen, want het beschermt de plant tegen ziektes en plagen.

Camelia snoeien: wanneer is het beste moment?

Voor optimale groei van je camelia is het verstandig om de plant net na de bloei te snoeien. Voor camelia's die in het voorjaar snoeien, is het beste moment dus het late voorjaar of de vroege zomer (rond juni). Heb je een camelia die in de herfst bloeit, dan doe je het direct daarna. Dit is vaak in oktober of begin november.

Camelia snoeien

Camelia's snoeien: zo pak je het aan

Net als bij alle andere planten is het belangrijk om een schone en scherpe snoeischaar te gebruiken. Allereerst verwijder je zieke, dode of beschadigde takken. Deze kunnen ziektes dragen en vragen veel energie van je camelia. Zo heeft 'ie geen energie meer om de de bloemen mooi te laten bloeien.

Om je camelia mooi in vorm te houden kun je de scheuten bij elke uitgebloeide kop afknippen. Dit stimuleert de plant ook weer om nieuwe koppen aan te maken, zodat deze in het volgende jaar weer mooi bloeien. Let op dat je niet te veel snoeit, want dat kan stress voor je camelia opleveren. Dus, kleine beetjes per keer, een lichte snoei beurt is voldoende.

Camelia's overpotten: waarom is dat nodig?

Om te zorgen dat je camelia altijd genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, is het belangrijk om 'm eens in de zoveel tijd over te potten. Bij relatief jonge planten is dat eens in de drie tot vijf jaar. Heb je een plant die al wat ouder is, dan kan het om de vijf jaar. Dit doe je in het voorjaar, nadat de plant helemaal uitgebloeid is. Doe je het eerder, dan loop je de kans dat je de plant beschadigd.

Haal 'm voorzichtig uit de pot en let erop dat de wortels niet beschadigd raken. Deze heeft 'ie nodig om voedingsstoffen op te nemen en goed te kunnen groeien. Zet 'm in een nieuwe (grotere pot) met wat verse grond en watch the magic happen.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.