Buxus snoeien: zo ga je te werk

Geschreven door:

Waarom is buxus snoeien belangrijk?

Bijhouden en dus snoeien van de buxus is cruciaal om de gewenste vorm te behouden. Een buxus struik groeit snel, dus regelmatig bijwerken is key. Ook helpt de snoei om ziektes en plagen te voorkomen, omdat de luchtcirculatie en afwatering van de plant beter wordt. Zo blijft 'ie mooi groen en vol.

Wanneer snoei je de buxus?

Het bijhouden van uitspringende takken kan natuurlijk het hele jaar door. De grotere snoeibeurten doe je twee keer per jaar: een keer in mei en een keer in augustus of september. Let wel op dat je niet later dan september snoeit, want dan kan de buxus niet meer herstellen voordat 'ie in winterstand gaat.

Buxus snoeien: dit zijn de stappen

  1. Zorg allereerst dat je schoon gereedschap bij de hand hebt. Er bestaan speciale buxus-scharen die je kunt gebruiken.
  2. Het snoeien zelf is gemakkelijk. Verwijder uiteraard eerst de beschadigde of dode takken en knip de buxus daarna in de gewenste vorm. Wil je een ronde vorm, dan is het handig om de heggenschaar ondersteboven te houden. Wil je een rechte buxus, maar vind je het lastig om in een rechte lijn te knippen? Span dan een touwtje over de buxus, zodat je daar precies langs kunt snoeien.
  3. Je kunt het beste bij bewolkt weer snoeien. Schijnt de zon, dan kunnen de afgeknipte stukken of bladeren verbranden en geel worden. Het kan helpen om op zonnige dagen vlak na het snoeien een doek over de buxus te leggen. Of geef de buxus genoeg water.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.