Kleine kamer inrichten: 10 tips

Geschreven door:

1. Zorg voor veel licht

Licht laat jouw ruimte altijd groter lijken. Grote ramen die natuurlijk licht binnenbrengen, werken het beste. Daar kun je dan ook het beste lichte raambekleding voor gebruiken. Denk aan lichte vitrage of een lichtdoorlatend rolgordijn, in plaats van donkere raambekleding. Heeft jouw ruimte enkel kleine ramen, of helemaal geen licht? Dan kun je ook je voordeel doen met kunstlicht die natuurlijk daglicht simuleren, zoals de Philips Hue lampen.

Kleine kamer inrichten tips

2. Ga voor grote meubels

Ik hoor je denken: grote meubels in een kleine ruimte, zorgt dat er niet juist voor dat de ruimte kleiner lijkt? Het antwoord is: nee. Juist door grote meubels te gebruiken, creëer je de illusie van ruimte. Kies voor één of twee grote meubels waarmee je het grootste deel van je ruimte vult. Een combinatie van veel kleine meubels zorgt er juist voor dat je ruimte rommelig lijkt, en daardoor kleiner. Kom ik zo nog even op terug.

3. Gebruik spiegels

Heb je wel eens voor een spiegel gestaan, waarbij je per ongeluk dacht dat het een aanvulling was op de ruimte? Goede optische illusie, toch? Spiegels zorgen ervoor dat het licht weerkaatst (wat weer voor meer licht zorgt, zoals ik uitlegde in tip 1) en geeft je het gevoel dat de ruimte groter is dan de werkelijke vierkante meters. Dus ga voor die grote spiegel en zet 'm lekker op een prominente plek. Tip: bij Usi Maison hebben ze hele mooie.

Spiegels voor een klein interieur

4. Wees je bewust van rommel

Met rommel bedoel ik prulletjes. Bijvoorbeeld dat boek dat altijd ergens ligt te slingeren. Of je post die midden op je eettafel ligt. Wanneer je huis rommelig is, voelt deze kleiner aan (zie tip 2). Denk daarom goed na over waar je spullen kunt opbergen, zodat ze netjes - of uit het zicht - liggen.

Als je moeite hebt met jouw ruimte netjes houden, check dan even de Netflix serie Tidying Up With Marie Kondo. Gelooft me, werkt geweldig.

Klein interieur tips

5. Ga creatief om met opbergruimte

Zoals ik in de vorige tip al even benoemde: alles wat uit het zicht ligt, zorgt weer voor een netter en ruimer gevoel in je huis. In een klein huis is het lastig om opbergruimte te creëren, omdat je weinig ruimte hebt voor grote kasten. Denk daarom eens na over waar je spullen kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een bank of bed met ingebouwde opbergruimte, of een plank om je spullen op te zetten.

6. Maak gebruik van de verticale opties

Je hoeft natuurlijk niet alles op de grond te zetten. Sterker nog, daarmee staat je huis snel vol. Creëer juist diepte in de ruimte door bijvoorbeeld planken op te hangen, waar je die mooie vaas of plant op kunt zetten. Nog een tip van Flip (Fleur): hang je gordijnen maximaal 5 centimeter van het plafond, ongeacht hoe hoog je raam is. Hierdoor lijkt je kamer hoger dan 'ie is.

7. Wees niet bang voor print

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: een kleine ruimte leent zich ontzettend goed voor gedurfde prints, zolang de ruimte in balans blijft met meer neutrale onderdelen. Koop daarom eindelijk die oranje velvet bank die je zo graag wilde hebben, of kies voor een wild behang op de muur. Wil je niet te wild gaan? Dan kun je ook voor accentkleuren of fotolijsten op je muur kiezen.

Tips om een kleine ruimte in te richten

8. Gebruik grote kleden

Deze tip sluit aan op tip 2: grote kleden geven de illusie van een grote ruimte. Wanneer er een klein kleed in een kleine ruimte ligt, zie je - en denk je - 'klein'. Niet echt wat je wil, natuurlijk. Uiteindelijk bepalen de overige meubels en de afmetingen van je ruimte de grootte van je kleed. Maar hoe dan ook: aim big.

9. Deel de ruimte op

Huh, maar de ruimte is toch al klein, waarom zou je 'm dan nog kleiner maken? Iedere ruimte heeft een eigen functie: je keuken is om te koken (en vaak ook om te eten), je woonkamer is om te loungen, je slaapkamer is om te slapen. In een kleine ruimte kunnen deze nog wel eens in elkaar overlopen. Om de verschillende onderdelen van je ruimte groter te laten lijken, kun je gebruikmaken van dividers. Let wel op dat je ze niet te opzichtig maakt, maar ga bijvoorbeeld voor een doorschijnend gordijn om de ruimte op te delen.

Kleine kamer inrichten

10. Maak slim gebruik van loze hoekjes

In grotere ruimtes heb je de ruimte om hoeken leeg te houden, omdat er voldoende ruimte is om je spullen neer te zetten en op te bergen. In kleine ruimtes is het juist slim om gebruik te maken van hoeken die anders ruimte verspillen. Denk bijvoorbeeld aan een bureau in een hoek, of een opbergkast in een hoek die anders geen functie had. Ook hier: zorg ervoor dat je ruimte niet rommelig oogt.