Taxus snoeien en verzorgen

Geschreven door:

Wanneer snoei je taxus?

De beste tijd om taxus te snoeien is in het late voorjaar of de vroege zomer, na de eerste groeispurt. Een lichte trimbeurt kun je later in het seizoen doen, om de vorm te behouden. Vermijd de grote snoei in de late herfst, aangezien dit nieuwe groei kan stimuleren. Deze krijgt dan geen kan om uit te harden voor de winter.

Taxus snoeien: zo pak je het aan

Omdat je de taxus in allerlei vormen kunt snoeien, is het handig om eerst na te denken hoe je wilt dat 'ie eruit komt te zien. Wil je een strakke, rechthoekige haak? Een ronde bol? Een taxus in de vorm van een eenhoorn? Als je taxus goed vol gegroeid is, is er van alles mogelijk.

Zorg in ieder geval dat je scherpe en schone snoeischaren klaar hebt liggen. Zo loop je minder kans dat de taxus beschadigt. Vervolgens ga je aan de slag:

  1. Snijd eerst de dode of zieke takken weg.
  2. Dun vervolgens uit om licht en lucht door de plant te laten circuleren.
  3. Nu kun je de plant in vorm snoeien. Maak kleine aanpassingen, zodat je niet per ongeluk te veel wegsnoeit.
  4. Snoei niet te veel in één keer weg. Als je een grote verandering wilt in je taxus, verspreid dit dan over meerdere seizoenen. Anders krijgt je taxus te veel stress.

Wat doe je na het taxus snoeien?

Na het snoeien is het belangrijk om de taxus voldoende water en wat mest te geven. Dit zorgt ervoor dat de taxus snel kan herstellen van de snoei en weer mooie, groene takken afgeeft. Strooi wat mestkorrels rondom de plant en meng ze met de toplaag van de grond. Klaar is Kees.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.