Rozen snoeien: dit is wat je wilt weten

Geschreven door:

Waarom is rozen snoeien belangrijk?

Zoals ik al zei: snoeien bevorderd dus de groei van de bloemen. Het verwijderen van dode of zieke takken helpt ziektes en plagen tegen te gaan, terwijl het uitdunnen van de struik zorgt voor betere luchtcirculatie. Dit draagt allemaal bij aan de groei van je rozenstruik.

Wanneer snoei je de rozen?

Het beste moment om je rozenstruik te snoeien is laat in de winter of vroeg in het voorjaar. Op dit moment zijn ze nog in rust, maar dit is wel het punt waarop de nieuwe groei bijna begint. In de basis is het beste moment om te snoeien wanneer je nieuwe koppen begint te zien.

Rozen snoeien

Hoe snoei je rozen?

Oké, het is dus even een belangrijk en precies werkje, maar als je het eenmaal doorhebt is het zo gedaan. Zorg allereerst dat je schoon en scherp gereedschap bij de hand hebt.

Snijd vervolgens alles wat dood, beschadigd of ziek is weg tot op gezond hout. Verwijder takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen om een open vorm te bevorderen. Snoei vervolgens de overblijvende gezonde takken terug, afhankelijk van het type roos. Bij de meeste rozenstruiken betekent dit het inkorten van de takken tot ongeveer een derde van hun oorspronkelijke lengte. Net boven een naar buiten gerichte knop.

Om je rozenstruik gezond te houden, is het belangrijk om gedurende het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat er nieuwe voor in de plaats kunnen komen.

Zo lang mogelijk genieten van je prachtige rozen

Of je nu witte, rode of roze rozen hebt staan, je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het belangrijk dat je de roos genoeg water geeft en twee keer per jaar (in het voorjaar en in de vroege zomer) wat mest bijgeeft. Dit doe je het beste met een speciale mest voor rozen.

Breng verder een laagje houtsnippers of boomschors rond de stam van de struik toe. Zo voorkom je dat onkruid z'n gang kan gaan en verminder je de kans op ziekten. Over ziekten gesproken: inspecteer je struik regelmatig en grijp in wanneer je tekenen van ziekten of plagen ziet.

Is het winter, bescherm je rozen dan goed. Ze kunnen namelijk niet zo goed tegen de kou. Je kunt de basis van de struik bedekken met organisch materiaal of gebruik speciale rozenbeschermers.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.