Oleander snoeien

Geschreven door:

Waarom is het belangrijk om de oleander te snoeien?

Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om je oleander plant jaarlijks te snoeien:

  • Door het snoeien verjongt de plant en wordt de productie van bloemen gestimuleerd.
  • Snoeien helpt bij het beheren van de grootte en vorm, waardoor de plant geschikt blijft in de ruimte waar 'ie in staat.
  • Het verwijderen van dode of beschadigde takken zorgt voor een gezondere plant.

Wanneer snoei je de oleander plant?

Het beste moment om de oleander te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Dit minimaliseert de stress voor de plant en zorgt ervoor dat de snijwonden snel genezen. Wil je de plant netjes houden, dan is het handig om het hele jaar door de uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo bevorder je aanhoudende bloei.

Oleander snoeien

Oleander snoeien: zo ga je te werk

  1. Allereerst is het belangrijk om beschermende kleding te dragen. Door de giftigheid van de plant is het belangrijk om lange mouwen te dragen, handschoenen aan te doen en eventueel een gezichtsmasker voor te doen.
  2. Nu kun je aan de slag: verwijder dode en beschadigde takken. Verwijder vervolgens overbodige takken om te zorgen dat er genoeg licht en lucht bij je plant kan komen. De circulatie bevordert de gezondheid van je plant
  3. Nu kun je de plant gaan vormen. Bepaal hoe groot je 'm wilt en in welke vorm en snoei de takken weg. Het is, net als bij veel andere planten, belangrijk niet te veel in één snoeibeurt weg te halen. Dit geeft de plant te veel stress, waardoor 'ie kan verzwakken.
  4. Ben je klaar, zorg dan dat je alle bladeren opruimt en veilig weggooit.

Tips om je oleander lang mooi te houden

  • Geef je plant veel water. Hij heeft veel dorst.
  • Je kunt in het vroege voorjaar wat lichte bemesting toevoegen om de bloei te stimuleren. Let op dat je niet te veel geeft, dit gaat ten koste van de bloemen.
  • Check je plant gedurende het jaar op ziekten en plagen.
  • Geef je oleander een plekje in de volle zon, maar uit de wind.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.