Lavendel snoeien: hoe en wanneer?

Geschreven door:

Wat is lavendel eigenlijk?

De lavendelstruik is bij veel mensen wel bekend: de prachtige paarse plant die je vooral in het zuiden van Frankrijk in enorme velden ziet groeien. De bloemetjes van lavendel worden vaak gebruik in zeepjes of oliën, omdat ze zo heerlijk ruiken. Deze paarse plant komt in veel verschillende soorten voor (vaak onder de naam Lavandula met een bijvoegsel), en variëren in grootte, kleur en bloeiperiode. De meest gebruikte lavendelsoort in Nederland is Lavandula Angustifolia Hidcote. Omdat lavendel uit het zuiden komt, gaat het heel goed op warme lucht en zonlicht, maar de plant doet het ook prima in jouw voor- of achtertuin.

Lavendel snoeien: zo ga je te werk

Wanneer kun je lavendel het beste planten?

Het beste moment voor het planten van je lavendel is het voorjaar. Zo hebben ze even de tijd om zich goed vast te zetten in de grond, zodat ze er tijdens de zomer mooi bij staan. Planten in de zomer kan ook wel, maar dan moet je ze goed veel water geven. In de herfst of winter is ook een optie, geef ze dan niet te veel water. De kans dat je lavendel in de winter bevriest is gelukkig niet zo groot, lavendel is namelijk winterhard.

Hoe verzorg je lavendel?

Het fijne aan lavendel is dat het niet zo veeleisend is. Je zet de plant het beste in de volle zon, in een goed water-doorlatende grond. Zo verminder je de kans op schimmels, wortelrot of andere ziekten die lekker broeien in vochtige grond. Je lavendelplant is het gelukkigst in grond met een pH-waarde van tussen de 6,5 en 7,5. Pas dus op met te veel water geven en blijf weg bij te veel mest. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat de bladeren sterk groeien en je de bloemen bijna niet meer ziet.

Zie je dat je lavendelplant er een beetje zielig bij hangt? Check dan even of je beestjes of rare plekjes ziet. Het kan zijn dat de lavendel een ziekte heeft opgelopen.

Lavendel pakketje

Wanneer kun je lavendel snoeien?

Voor het beste resultaat snoei je de lavendel 2x per jaar: een keer in het voorjaar en een keer na de eerste bloei in de zomer. Snoeien is zeker niet ingewikkeld, je hebt alleen een scherpe snoeischaar nodig. Zo ga je te werk:

Lavendel snoeien in het voorjaar

Knip de dode takje weg en snoei de lavendelplant terug tot ongeveer 15 cm boven de grond. Zo geef je de lavendel een frisse start en ruimte om volop te bloeien.

Lavendel snoeien in de zomer

Heb je kunnen genieten van prachtige paarse bloemen in de zomer en vallen de blaadjes er nu af? Dan is het tijd voor de tweede snoeibeurt. Knip de uitgebloeide bloemen weg. De kans is aanwezig dat je een tweede bloei krijgt. Hoe leuk is dat?


Aan de slag!

Bij het snoeien van je lavendel kan niet zoveel misgaan. Het enige waar je op moet letten is dat je niet het houtige gedeelte van de plant afknipt. Dat vindt-ie niet zo fijn. Dus: trek een halfuurtje van je dag uit zodat je superlang geniet van je prachtige lavendel! En wat je gesnoeid hebt, kun je verzamelen en in je badkamer leggen. Zo ruikt het de komende tijd heerlijk.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.