Jasmijn snoeien: zo houd je 'm in topvorm

Geschreven door:

Waarom is het belangrijk om jasmijn te snoeien?

Van snoeien komt groeien, zeggen ze wel eens. En dat is in het geval van de jasmijn ook zeker waar. Er gaat namelijk een hoop energie naar het in leven houden van zieke of beschadigde takken, terwijl die energie beter naar de jonge takken kan. Deze geven namelijk mooie bloemen. Met snoeien help je de jasmijn in vorm te houden, zodat 'ie andere planten niet overwoekerd én je helpt 'm gezond en vrij van ziektes te houden.

Wanneer is de beste tijd om jasmijn te snoeien?

De jasmijn snoei je twee keer per jaar: de eerste keer in april en de tweede keer in september. Dit zijn twee momenten nét na de bloei. De bloemen van de jasmijn groeien namelijk vaak op het hout van het vorige jaar.

Jasmijn snoeien

Jasmijn snoeien: zo ga je te werk

Allereerst pak je er een scherpe en schone snoeischaar bij. Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Daarna ga je de plant uitdunnen, maar je laat nieuwe scheuten zitten. Deze zorgen weer voor nieuwe groei in het volgende bloeiseizoen. Zorg ervoor dat je de jasmijn niet drastisch terugsnoeit, dit is bij deze plant niet nodig. Je kunt beter telkens kleine beetjes snoeien.

Staat de jasmijn er al heel lang, dan kun je ervoor kiezen om de plant te verjongen. Hier snoei je (ook weer verdeeld over meerdere snoei beurten) de jasmijn tot een hoogte van 35 centimeter terug. Dit kan drie tot vijf jaar duren voordat je 'm helemaal verjongd hebt.

Is jasmijn winterhard?

Jasmijn kan goed tegen de koude winters in Nederland. Meestal kan de plant temperaturen tot -16 aan. Is het een lange periode heel koud? Dan kun je ervoor kiezen om de jasmijn te bedekken. Dit beschermt 'm tegen de vrieskou.

Lang genieten van jasmijn

De jasmijn is een plant met een exotische achtergrond en komt bijvoorbeeld veel voor in Toscane. Dit zorgt dat de plant best een tijdje zonder water kan. Het is wel belangrijk dat de grond niet té droog wordt, want dan droogt je hele plant uit. Geef 'm daarom in hele droge periodes wat meer water. Zo kan 'ie genoeg energie uit de grond halen om te groeien.

Om de jasmijn in topvorm te houden, kun je ervoor kiezen om één keer per maand wat mest toe te voegen aan de bodem. Dit helpt de plant net even wat meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.