De beukenhaag snoeien: waarom en hoe

Geschreven door:

Waarom is de beukenhaag snoeien belangrijk?

Snoeien houdt je beukenhaag gezond, dicht en mooi. Het stimuleert de haag om dichter te groeien, waardoor je een mooie, volle haag krijgt. Deze biedt privacy én ziet er netjes uit. Daarnaast helpt regelmatig snoeien om ziektes en plagen te voorkomen, omdat je dode of zieke takken weghaalt en de luchtcirculatie binnen de haag verbetert.

Wanneer kun je de beukenhaag het beste snoeien?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop je de beukenhaag kunt snoeien. De eerste snoei van het jaar vindt eind juni plaats. Dit is het moment dat de haag de eerste groeispurt van het jaar heeft gehad. Op dit moment snoeien zorgt ervoor dat de beukenhaag de rest van de zomer en herfst mooi dicht blijft.

Het tweede moment is eind augustus of begin september. Met deze snoei help je de haag strak de winter in te gaan en zorgt ervoor dat 'ie in het voorjaar weer mooi uitloopt.

Zo pak je een beukenhaag snoeien aan

Je beukenhaag snoeien is gelukkig geen moeilijke taak. Met een klein beetje voorbereiding en het juiste gereedschap ziet 'ie er binnen no time weer op en top uit. Zorg dat je een scherpe heggenschaar bij de hand hebt. Of je nu een elektrische schaar gebruikt, of het met de hand doet: zorg er in ieder geval voor dat je gereedschap schoon is.

Kijk vervolgens naar je beukenhaag en bepaal hoeveel je wilt snoeien. Voor een strakke haag snoei je de zijkanten licht taps toe, zodat de onderkant iets breder is dan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat het licht alle delen van de haag bereikt, waardoor je een gelijkmatige groei krijgt.

Begin altijd aan de bovenkant en werk naar beneden. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te snoeien en neem regelmatig afstand, zodat je het resultaat kunt bekijken. Vergeet niet om daarna alle afgesneden takjes en bladeren op te ruimen. Zo houd je je tuin netjes én voorkom je dat ziektes een kans krijgen.

Ga je aan de slag? Dan heb ik hier nog wat extra tips voor je:

  • Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril. De bladeren en takken van de beukenhaag kunnen flink in het rond vliegen.
  • Is je haag erg overwoekerd, werk dan stapsgewijs. Snoei niet te veel in een keer, daar kan je haag namelijk gestresst van raken.
  • Geef je beukenhaag water na het snoeien. Dit stimuleert de nieuwe groei.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.