De appelboom snoeien: zo ga je te werk

Geschreven door:

Hoe verzorg je een appelboom?

Heb je de appelboom net gepland, dan is het in het eerste jaar belangrijk dat je de boom regelmatig water geeft. Van droog staan wordt 'ie niet zo blij. Geef je appelboom verder in het voorjaar een lichte bemesting, voor wat extra voedingsstoffen. Is er stormachtig weer op komst? Dan is het belangrijk om je appelboom te beschermen, bijvoorbeeld met een afrastering of sterke lijnen om 'm vast te zetten. En verder is het dus belangrijk om de appelboom ieder jaar te snoeien.

Appelboom snoeien

Waarom snoeien we appelbomen?

Snoeien doet - net als voor heel veel andere bloemen, bomen en planten - wonderen voor je appelboom. Het helpt de boom gezond te houden, stimuleert de groei van fruitdragende takken en zorgt ervoor dat licht en lucht de vruchten goed kunnen bereiken. Kortom: meer en betere appels en mooiere bloemen.

Wanneer is de beste tijd om de appelboom te snoeien?

Het perfecte moment om je appelboom te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar. Dit is het moment dat je boom nog 'slaapt'. Snoei je op dat moment, dan is er voldoende ruimte voor nieuwe groei wanneer de boom ontwaakt voor het voorjaar.

Hoe snoei je een appelboom?

Allereerst: zorg dat je een scherpe snoeischaar en een takkenschaar bij de hand hebt. Begin met het verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Hoe minder energie je boom daar aan hoeft te besteden, hoe meer energie hij over heeft voor de nieuwe groei.

Kijk vervolgens of er takken zijn die elkaar kruisen of tegen elkaar schuren. Dit kan beschadigingen opleveren waar ziektes in kunnen sluipen. Knip deze dus weg. Je doel is om de boom zo te snoeien dat lucht en licht de binnenkant van de boom kunnen bereiken.

Een paar extra tips voor het snoeien van je appelboom:

  • Wees niet te gretig. Snoei elk jaar een beetje, in plaats van alles in één keer. Dit kan te veel als een shock zijn voor je boom, waardoor 'ie niet goed bloeit.
  • Twijfel je over een tak, laat 'm dan zitten. Je kunt deze altijd volgend jaar afknippen.
  • Zorg dat je werkt met schoon materiaal, zodat eventuele beestjes of ziektes niet in je boom terecht komen.

Zo, nu kun jij aan de slag met je appelboom. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. En zoals ze in het Engels mooi zeggen: enjoy the fruits of your labour. Letterlijk.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.