Blauwe regen snoeien: wanneer en hoe?

Geschreven door:

Waarom is het belangrijk om je blauwe regen te snoeien?

Een goede snoei helpt de plant krachtiger en rijker te bloeien. Door regelmatig te snoeien stimuleer je de ontwikkeling van de bloemen en houd je de plant in een mooie vorm. Wist je dat je je blauwe regen precies kunt leiden naar waar jij wilt? Met wat plantenbinders geleid je de plant zo langs een overkapping, prieel of tegen je gevel.

Blauwe regen verzorgen en snoeien

Wanneer is de beste tijd om de blauwe regen te snoeien?

Er zijn twee momenten in het jaar waarin je de blauwe regen moet snoeien:

  1. Zomersnoei: dit is direct na de bloei, meestal in juli of augustus. Zo houd je de plant in vorm.
  2. Wintersnoei: op dit moment bereid je de plant voor op het komende seizoen. Na deze snoei heeft de plant alle ruimte om weer prachtig te bloeien.

Hoe snoei je de blauwe regen?

De twee momenten van snoeien vereisen verschillende aanpakken:

De blauwe regen snoeien in de zomersnoei

Is de blauwe regen helemaal uitgebloeid, dan knip je de zijtakken terug tot ongeveer 15 tot 20 centimeter vanaf de hoofdtakken. Dit stimuleert de ontwikkeling van de bloeiknoppen.

De blauwe regen snoeien in de wintersnoei

Dit is het moment dat je de eerder gesnoeide zijtakken nog iets verder terug snoeit. Tot ongeveer twee tot drie knoppen vanaf de hoofdtak. Zo heeft de plant weer kans om verder te groeien.

Blauwe regen tegen gevel

Ieder jaar weer genieten van de blauwe regen

De blauwe regen is een prachtige plant die van iedere tuin een sprookje maakt. Ik geef je graag nog een paar handige tips om zo lang mogelijk van je blauwe regen te genieten.

  • Kies de juiste locatie. Blauwe regen heeft veel zon nodig om goed te bloeien. Zet 'm dus op een plek waar de plant genoeg licht krijgt.
  • Biedt ondersteuning. De plant heeft een steuntje nodig om goed te groeien. Zet 'm dus tegen een pergola of muur. De blauwe regen kan zwaar worden, dus het is belangrijk dat 'ie een stevige basis heeft.
  • Geef je blauwe regen genoeg water. Zeker in de groeiperiode heeft de blauwe regen extra water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.
  • Geef de plant in het voorjaar wat langzaam vrijkomende meststof om de groei en bloei te stimuleren.
  • Controleer de blauwe regen regelmatig. Het zou zonde zijn als ziekten of plagen je blauwe regen de nek om doen. Dus check 'm regelmatig en kom op tijd in actie.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.