Alles over hortensia snoeien

Geschreven door:

Wat is een hortensia?

De hortensia is een bloeiende plant die bekend staat om de grote, opvallende bloemen die in allerlei kleuren voor komen. Van diepblauw tot levendig roze en stralend wit. Ze voegen dus niet alleen kleur toe aan je tuin, maar geven je tuin ook structuur en volume. En ze staan gewoon heel erg mooi.

Hortensia snoeien

Wanneer plant je de hortensia?

Het beste moment om een hortensia in je tuin te zetten is het vroege voorjaar of de herfst. Omdat de temperaturen dan mild zijn, lukt het de hortensia beter om zich te vestigen. Bij voorkeur zet je de hortensia in gedeeltelijke schaduw in goed vocht-doorlatende grond. Hortensia's houden van vocht, maar niet van natte voeten. Voeg wat compost toe en zet de plant in een ruim gat in je grond. Geef de plant wat water, ga achterover zitten en geniet van je vrolijke nieuwe hortensia.

Hortensia snoeien: zo pak je het aan

Hoe je een hortensia snoeit is afhankelijk van het type hortensia dat je gepland hebt. De twee meest gangbare types zijn de Annabelle (een hortensia doe bloeit op nieuw hout) en macrophylla-soorten (hortensia's die groeien op oud hout).

Annabelle hortensia snoeien

Deze hortensia variant snoei je het beste in de late winter of het vroege voorjaar. Je kunt ze vrij ver terug snoeien, omdat de bloemen dan weer op de nieuw gevormde takken groeien.

Macrophylla hortensia snoeien

Bij deze variant is het belangrijk om voorzichtig te zijn met snoeien. Knip alleen de dode en zwakke takken direct na de bloei weg. Als je te veel snoeit loop je de kans dat je de bloemen voor het volgende jaar verliest.

Na het snoeien kun je een mooie bos maken en deze in je huis zetten. Zo geniet je nog even na.

Hortensia in een vaas zetten na het snoeien


Aan de slag!

Zo makkelijk is het! Een beetje liefde, geduld en wat snoeiwerk doet wonderen voor je hortensia's. Dus: trek die tuinhandschoenen aan en maak je klaar voor het nieuwe tuinseizoen.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.