Alles over de pruimenboom snoeien

Geschreven door:

Waarom is een pruimenboom snoeien belangrijk?

Regelmatig snoeien houdt je pruimenboom gezond en productief. Verwijder je de oude of zieke takken, dan kan de boom al zijn energie richten op het maken van heerlijke vruchten en prachtige bloesem. Het snoeien helpt de luchtstroom te verbeteren en zorgt ervoor dat het zonlicht ieder deeltje van de boom bereikt. Dit is essentieel voor de groei van de pruimenboom.

Je kunt het snoeien eigenlijk zien als een jaarlijkse gezondheidscheck, waardoor 'ie ieder seizoen op zijn best kan presteren. Je helpt de boom gezond te blijven en voorkomt dat ziektes kunnen ontstaan.

Pruimen van je pruimenboom

Wanneer snoei je een pruimenboom?

Timing is alles bij het snoeien van je pruimenboom. Het beste moment om te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de boom uitloopt. Dit moment helpt de snijwonden van het snoeien sneller te genezen en vermindert de kans op ziektes. Dit is dus hét moment om eens goed naar je boom te kijken en te bepalen welke takken je weg gaat snoeien.

Goed om te weten: zieke of beschadigde takken mag je op ieder moment in het jaar verwijderen. Zo voorkom je de verspreiding van ziektes in de boom.

Hoe snoei je een pruimenboom?

Snoeien is gelukkig heel gemakkelijk. Je begint met een korte inspectie van de boom. Welke takken zien er beschadigd of ziekjes uit? En welke zijn overbodig? Deze kunnen verwijderd worden.

Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap. Snijd de takken net boven een knop of zijtak af. Zo stimuleer je de groei in de gewenste richting. Verwijder takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen. Deze takken zitten het zonlicht in de weg, dus kun je er beter tussenuit halen.

Het is belangrijk dat je niet te veel snoeit: niet meer dan 20% van de takken per keer. Zo raakt de boom niet gestresst en blijft het mooie pruimen en bloesem aanleveren.

Aan de slag!

Zo, nu kun je aan de slag met het snoeien van je pruimenboom. Succes!

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.