Welke woonstijlen bestaan er?

Geschreven door:

1. Klassieke woonstijl

De klassieke woonstijl is - je raadt het niet - heel klassiek. Lekker tijdloos en altijd goed. Deze stijl is geïnspireerd door de barok en renaissance. Denk aan plafond-ornamenten, antiek, zuilen en symmetrie. Steeds vaker zie je deze klassieke woonstijl gecombineerd met een meer moderne interieurstijl.

Lees meer over de klassieke woonstijl >

Klassiek interieur

2. Bohemian woonstijl

Als je aan een bohemian interieur denkt, denk je rotan, riet en hout. Dit zijn namelijk de basiselementen van deze woonstijl en hebben een natuurlijke uitstraling. Karakteristiek voor deze woonstijl is ook dat eigenlijk alles kan: rieten manden aan de muur, aztec vloerkleden en tropische prints. Tip: bij Noa May Living vind je hele leuke spullen voor jouw bohemian interieur.

Lees meer over de Bohemian woonstijl >

Bohemian interieur

3. Landelijke woonstijl

Wanneer je een huis binnenkomt met een landelijke woonstijl, valt één belangrijk thema op: puur natuur. In een landelijk interieur zul je veel natuurlijke elementen tegenkomen, zoals 'schuurdeuren' van hout of salontafels zonder veel extra bewerking. Daarnaast zie je in deze woonstijl veel wit, waardoor de landelijke woonstijl tot het rijtje hele lichte interieurs behoort.

Landelijk interieur


4. Industriële woonstijl

Het industriële interieur is al jaren een populaire woonstijl. Goed om te weten is dat deze woonstijl verschilt van de moderne woonstijl, ook al worden ze vaak door elkaar gehaald. Het industriële interieur ontstond in New York, waar oude fabrieken werden omgebouwd tot woningen. De kenmerkende materialen zijn dus ook staal, beton, baksteen en hout. Deze elementen zie je dus ook vaak terugkomen in industriële interieurs.

Lees meer over de industriële woonstijl >

Industriële woonstijl

5. Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl herken je aan lucht en eenvoud. Lees: geometrische vormen, simpele meubels en veel licht. Dit licht komt niet alleen terug in de hoeveelheid daglicht in de woning, maar ook de lichte houtsoorten. De simpele meubels hebben vaak accenten van licht (ook wel: blond) hout. Qua kleuren zie je vaak 'koele' kleuren voorbij komen, zoals jeansblauw of antraciet grijs. Rustig voor het oog - en dus voor de state of mind.

Lees meer over de Scandinavische woonstijl >

Scandinavisch interieur

6. Hotel Chique woonstijl

De woonstijl Hotel Chique straalt maar één ding uit: luxe. Met deze interieurstijl waan je je iedere dag in een vijf sterren hotel. Denk: fluwelen stoelen en banken, bold colours op de muren en marmeren elementen. Of wacht dacht je van luxe linnen op het bed en een relaxte sofa in diezelfde slaapkamer? Geloof me, met dit interieur wil je alleen nog maar thuisblijven.

Hotel Chique interieur

7. Romantische woonstijl

Het zal je vast niet verbazen: de romantische woonstijl voelt zacht, licht en romantisch aan. Alsof je in een sprookjeskasteel verblijft, zonder de harde, zuurstokroze muren. Toch is roze een veelgebruikte kleur binnen deze woonstijl, maar dan in de pastel-variant. Net als veel andere pastel- en aardekleuren. Deze woonstijl wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld vintage of brocante stijlen. Je kunt er dus volledig je eigen draai aan geven.

Romantische woonstijl

8. Retro / vintage woonstijl

De retro woonstijl is absoluut een favoriet in Nederland. Met vintage meubelstukken en tijdloze materialen, kun je alle kanten op. Vaak is deze woonstijl ook nog eens hartstikke duurzaam, omdat de meubels in veel gevallen tweedehands zijn. Bezoekje aan de IJ-hallen dan maar?

Retro vintage interieur

9. Moderne / design woonstijl

Modern wonen = rustig wonen. Denk aan neutrale kleuren, niet te veel poespas en rechte lijnen. De basis van de woning bestaat vooral uit zwart, wit en grijs, met af en toe een extra (neutrale) kleur. De échte kleur wordt pas toegevoegd bij het afstylen. Moderne interieurs zijn regelmatig design woningen, ontworpen door architecten zoals ontwerpstudio Piet Boon.

Lees alles over de moderne woonstijl >

Modern design interieur

10. Basic woonstijl

Rust en sereniteit: dat is wat de basic woonstijl uitstraalt. Geen gekkigheid of felle kleuren, maar neutrale, verfijnde elementen. Je zult zeker niet overprikkeld raken in een basic interieur, juist het tegenovergestelde. Doordat het zo'n rustig en licht interieur biedt, voelt je huis ruimtelijk en open. Relaxen tot de max in dit interieur.

Basic woonstijl

11. Botanische woonstijl

Groen, groener, groenst. Bij deze woonstijl draait alles om de natuur. Deze woonstijl wordt ook wel Urban Jungle Living genoemd, omdat het huis in deze stijl gevuld staat met planten en andere natuurlijke materialen. Dus, ben jij een echte plantenpapa of -mama? Dan is deze stijl absoluut wat voor jou.

Botanische woonstijl

12. Shabby Chic woonstijl

De inspiratie voor de Shabby Chic woonstijl komt uit Frankrijk in de 18e eeuw. Bij deze stijl staan lichte, pastel- en poederkleuren centraal en hebben veel meubels (kastjes, banken, tafels, etc.) een 'gebruikte' uitstraling. Maar dan wel op een goede manier: het lijkt antiek - en dat is het vaak ook.

Shabby chic interieur

13. Mid-century modern woonstijl

De naam zegt het al: mid century. Deze interieurstijl is volledig geïnspireerd door Amerikaanse huizen in de jaren '40 t/m '60. Deze stijl is vaak ook de basis voor veel andere woonstijlen, door de strakke lijnen, open en lichte interieurs en natuurlijke materialen. Ook bij deze woonstijl komen veel vintage meubels terug, dus een goede reden om weer eens bij de tweedehands winkel langs te gaan.

Lees hier alles over de mid century modern woonstijl >

Retro woonstijl

14. Minimalistische woonstijl

De minimalistische woonstijl gaat vaak hand in hand met een minimalistische levensstijl. Oftewel: niet te veel meuk hebben en een held worden in de kunst van het weglaten. Het resultaat? Een super rustig, strak en functioneel interieur. Handig voor als je altijd alles kwijtraakt (net als ik).

Minimalistische woonstijl

15. Eclectische woonstijl

Een eclectische woonstijl is eigenlijk geen woonstijl van zichzelf. Het is een mengelmoes van 2 of meer bestaande woonstijlen. Zo worden de retro en de botanische woonstijl vaak gecombineerd, net zoals de minimalistische en moderne woonstijl. Welke vette combinatie kun jij bedenken?

Eclectische woonstijl

16. Wabi-sabi woonstijl

De wabi sabi interieurstijl is een wat nieuwere stijl in Nederland. Het is gebaseerd op een Japanse esthetiek die het natuurlijke verval en imperfectie van materialen waardeert. De stijl is minimalistisch en je vindt er veel natuurlijke materialen zoals hout, aardewerk en natuursteen in terug. De nadruk in deze stijl ligt op het waarderen van authentieke, oude en verweerde elementen, in plaats van op zoek gaan naar perfectie.

Lees meer over de Wabi-sabi woonstijl >

wabi-wabi stijl

17. Japandi woonstijl

De Japandi interieurstijl is eigenlijk geen aparte woonstijl, maar een combinatie van Japanse en Scandinavische stijlen. Je zult dus het imperfecte van Wabi sabi voorbij zien komen, maar juist ook het minimalisme en de lichte kleuren van de Scandi stijl.

Lees meer over de Japandi woonstijl >

Check welke woonstijl bij jou past

Met zo veel keuze kan ik me voorstellen dat het lastig is om te bepalen welke woonstijl bij jou past. Don't worry, I've got you. Met een aantal handige tips kom jij er binnen no-time achter welke interieurstijl (of een combinatie van) voor jou is weggelegd. Of doe de woonstijlen test en kom er direct achter.

No items found.
No items found.